Bidt af en gal aby

Mine katte – mad – sygdom – opdrættere – design

Mine 3 første abyer

I starten af 2001, snart 9 år siden, fik jeg min første abyssinier. Oscar kom ind i mit liv fordi jeg havde det svært og jeg havde hørt, at et kæledyr kan hjælpe på humøret.

Jeg brugte tid på nettet for at finde den race der ville passe bedst til mig. Det blev abyssinieren, som er en aktiv og snakkende kat som vil udforske og deltage i alt. Den knytter sig utroligt meget til sin ejer.

Det var lige hvad jeg havde brug for. En aktiv og kærlig ven som kunne sætte lidt gang i mig. Oscar var sorel (orange) og fra det øjeblik jeg så ham var jeg forelsket. Da jeg havde haft ham et par uger besluttede jeg, at han ikke skulle være alene. Heldigvis var de 2 piger fra hans kuld ikke solgt. Jeg aftalte med opdrætterne (Sundisk), at de skulle komme hjem til mig og Oscar med de to piger så vi kunne se om det var et match. Den ene styrtede direkte ind i soveværelset og gemte sig under sengen. Den anden, Jasmin, fandt straks sammen med Oscar. De to piskede rundt som de bedste venner. Det var afgjort, Jasmin skulle være Oscars nye ven. Selvfølgelig kom jeg til at elske dem begge lige højt. Jasmin som var vildtfarvet, havde sin helt egen personlighed. Hun var en god sparringspartner til Oscar, som elsker at lege vildt. Samtidig var hun den mest bedårende, smukke lille engel. Når jeg kom hjem og satte mig ned, sprang hun op på mit skød, smed sig om på ryggen og kiggede op på mig med de mest uimodståelige øjne som sagde,  nu vil jeg  gerne nusses på maven. Jasmin kunne apportere. Der er ikke noget mere nuttet end Jasmin, som ligner en muskuløs og elegant mini los, der kommer springende med en lille bold i munden som jeg lige har kastet. Jeg kunne nogle gange vågne op om morgenen og finde små bolde i sengen, fordi Jasmin havde været i humør til at lege midt om natten. Når en aby vil lege eller kæle er de ligeglade med tid og sted, de går bare i gang.

Jeg knyttede mig mere og mere til misserne og var derfor helt knust da Jasmin, en varm sommeraften, faldt ud af vinduet. Det var hedebølge og jeg lukkede derfor døren til mit soveværelse når jeg gik i seng så jeg kunne åbne vinduerne. Misserne var selvfølgelig på den anden side af døren. Den skæbnesvangre aften havde jeg glemt at børste tænder og gik derfor ud på toilettet. Døren var kun åben 5 minutter, men det var nok. Jasmin var sandsynligvis sprunget efter en måge og faldet ud af vinduet. Jeg kørte til dyrlægen hvor hun blev aflivet.

Opdrætteren blev ked af at høre hvad der var sket og tilbød mig en ny killing. Jeg skulle kun betale omkostninger til dyrlæge og stamtalvle. Hun kom til at hedde Lulu.

I starten var Oscar skeptisk overfor den lille ny killing. Men inden længe overtog han rollen som mor. Han tog fat i Lulus løse nakkeskind (på den anden side af halsen) og slæbte hende rundt i lejligheden. Jeg blev lidt forskrækket over synet i starten, men kunne se at Lulu fandt sig i behandlingen. Lulu tumlede rundt og legede. Oscar sørgede for at flytte Lulu rundt i nakkeskindet, vaskede hende og satte hende på plads hvis hun blev for fræk. De blev så meget som ”han-mor” og killing at jeg en dag oplevede, at Lulu prøvede at dige hos Oscar. Det var lidt langt ude at være vidne til. Men de havde det for det meste godt sammen. Abyer elsker at sove sammen, man ser dem ofte ligge i en stor klump helt viklet ind i hinanden. De var dog ikke altid perlevenner. Oscar ville gerne lege vildt det meste af tiden og det ville Lulu ikke. En sen nattetime hørte jeg en hylen og skrigen halvt i søvne. Næste morgen så jeg, at Oscar havde en lille indtørret blodklump ved det ene øre. Lulu var sikkert blevet træt af Oscars kådhed og bidt ham i øret. Da det helede kunne man se et lille hak. Lulu fik fred i flere måneder efter, lige indtil Oscar glemte alt om øret.

Desværre var jeg heller ikke heldig med Lulu. Foråret 2008 begyndte hun at tabe sig, kaste op og kunne ikke altid nå hen til kassen når der skulle laves stort. Jeg fik hende til dyrlægen, som tog blodprøver, men det var for sent. Hendes levertal var helt i bund. Hendes lever fungerede ikke længere, hun skulle aflives. Da jeg spurgte dyrlægen hvad det kunne skyldes, sagde han, at det højst sandsynligt var en medfødt leversygdom. Det var noget af det værste jeg har prøvet. Jeg græd uhæmmet og var trist og ked af det ugerne efter. Først der blev jeg rigtigt klar over hvor meget misserne betød for mig. Det var som at miste et barn. Men historien er ikke slut, for Oscar blev også syg.

Oscar har fedtlever


Lige fra jeg fik Oscar var han en lille grovæder og spiste ofte for hurtigt så maden kom ofte op igen. Men pludselig begyndte han oftere og oftere at kaste op uden grund, før han havde fået mad. Han startede pludselig dagen med lige at kaste mavesyre op. Resten af dagen havde han det fint.

Oscar var mindst én gang om året til sundheds check hos dyrlægen hvor han samtidig blev vaccineret og fik renset tænder når der var behov. Min første dyrlæge var Dyrlægen i Ryesgade. Da Lulu blev aflivet besluttede jeg mig for at finde en ny dyrlæge. Det passede også med at jeg ikke længere havde bil og derfor valgte jeg Felina Katteklinik som er tæt på min bopæl.

Oscar var til sundhedscheck hos Felina Katteklinik i starten af 2009 hvor han blev vaccineret. Dyrlægen sagde, at han var sund og rask og at der ikke var noget at bemærke. Jeg nævnte Oscars opkast og fik at vide, at det nok ikke var alvorligt fordi han ellers virkede sund og rask.

Nogle måneder efter tog jeg Oscar til dyrlægen igen. Jeg var bekymret over hans opkast. Han fik en sprøjte med “primperan” som faktisk hjalp nogle dage. Derfor fik jeg en recept med samme medicin som jeg selv skulle give ham. Det virkede et par måneder, men i efteråret begyndte han at kaste op hver morgen uden at have spist. Jeg ringede til dyrlægen og insisterede på at få ham henvist til et dyrehospital. Oscar kom på Landbohøjskolen hvor han fik taget blodprøver og blev scannet. Det viste sig, at han havde  fedtlever. Han fik derfor taget flere prøver, bl.a. leverbiopsi.

Katte med fedtlever har typisk haft spisevægring af en eller anden årsag. Det betyder, at kattens stofskifte langsomt nedsættes og bliver ændret til et fedtstofskifte, hvilket gør katten mere syg. Symptomerne bliver værre og værre for hver dag, der går, hvor katten ikke spiser.

Oscar var indlagt på hospitalet i to dage. Han fik specialfoder, medicin og vitaminer. Jeg skulle opereres imens Oscar var indlagt, så min veninde hentede ham om fredagen og kom hjem med ham. Det var et ynkeligt syn. Min store tiger var et lille og sølle skvat. Han var barberet to steder ved halsen og en stor del af maven. Samtidig var han som en slatten lille dukke der ikke havde noget energi. Han ville sove hele tiden og putte hos mig.

Det vigtigste er, at få Oscar til at spise. Alternativet er, at jeg må tvangsfodre ham eller han skal indlægges på dyrehospitalet og fodres med en sonde.

Oscar blev behandlet for fedtlever. Hver dag skulle jeg give ham:
5 vitaminpiller (Aptus multicat)
1 pille mod halsbrand og sure opstød (Omeprazol BMM Pharma 10mg)
1 leverbeskyttende pille (Denosyl 90mg)
1 sprøjte á 1ml 2 gange dagligt til behandling af mavesår, sår på tolvfingertarmen, spiserørskatar (sure opstød) og forebyggelse af stressmavesår hos svært akut syge (Antepsin 200mg/ml)

Jeg fik strenge instrukser på, at han skulle have al sin medicin dagligt og hvis han ikke spiser skal jeg tvangsfordre ham. Dyrlægen understreger, at det er den eneste måde han kan blive rask på og at en ubehandlet fedtlever er en stille død. Han skal have 1½-2 dåser foder dagligt, men spiser i gennemsnit 1 + tørfoder og vand.

Dyrlægen anbefalede, at lave en kikkert undersøgelse af Oscars øvre tarmsystem og mave og samtidig indopererer en sonde i hans hals så jeg kunne fodre ham gennem den. Jeg fulgte dyrlægens råd og fik en meget sølle Oscar hjem efter indgrebet. Jeg fodrede Oscar via sonde de næste par dage, han fik også medicinen denne vej. Desværre gik det kun ned af bakke, Oscar fik det værre. Lørdag aften afleverede jeg Oscar på Landbohøjskolen hvor de ville passe ham weekenden over. Om mandagen talte jeg med dyrlægen, Oscar havde ikke fået det bedre og jeg besluttede at få ham aflivet så han ikke skulle lide mere.

Da jeg endelig fik svarene på kikkertundersøgelsen og Oscars obduktion erfarer jeg, at Oscar havde kroniske forandringer i tyndtarm og i bugspytkirtelen samt mave og som formodet følge af dette en markant fedtleverdannelse. Dyrlægen skriver, at det er muligt at det er tale om det såkaldte triaditiskomplex hos katte. Infektionen er meget alvorlig og omfattende og skyldes en autoimmun sygdom.

Jeg fik at vide, at det var den rigtige beslutning at aflive Oscar.

Det var en hård oplevelse. Jeg var i dyb sorg over at have mistet min baby og samtidig bebrejdede jeg mig selv. Hvad kunne jeg have gjort forkert siden det gik så galt? Kunne det være fordi racen havde særlige problemer med leveren?

Jeg havde brug for at få svar og finde en løsning. Jeg gik i gang med at undersøge og spørge mig omkring. Jeg talte med mange forskellige dyrlæger og jeg skrev en mail som jeg sendte til 4 forskellige aby opdrættere. I mailen beskrev jeg hele sygdomsforløbet, jævnlige dyrlægebesøg, fodervaner og hos hvilken opdrætter jeg havde købt kattene. Jeg spurgte om mine kattes sygdom kunne skyldes noget jeg havde gjort forkert eller om det kunne skyldes en svaghed i racen.

Da jeg afsendte mailen stak jeg, uden at vide det, hånden i en hvepserede. Opdrætterne taler nemlig meget med hinanden og min mail blev derfor sendt rundt til alle opdrættere og senere hen til alle mulige andre udenforstående på katteforumet Kattegale.

Jeg blev blacklistet og stemplet som en ond dyremishandler. Da jeg fandt ud af at jeg havde sat i gang, var jeg kommet mig over den værste sorg og var i gang med at kigge på abyssinier hos forskellige opdrættere. Jeg havde lavet en aftale med en opdrætter i Ølstykke og da jeg dagen inden ringede for at bekræfte vores aftale, fik jeg at vide, at jeg ikke var velkommen. Jeg havde sendt mailen til denne opdrætter. Hun svarede min mail og en uge senere ringede jeg hende op og fik en lang uddybende snak om kost og pasning af kat. Det endte med, at vi aftalte, at jeg skulle komme og se deres katte nogle dage senere.

Men i mellemtiden havde hun sendt mailen til Oscars opdrætter og havde pludselig skiftet mening. Nu var hun fjendtligt indstillet overfor mig og anklagede mig for at beskylde Oscars opdrætter for at have syge katte. Jeg kontaktede efterfølgende Oscars opdrætter og forklarede at det ikke var min mening at anklage hende for noget.

Jeg har fundet ud af, at jeg nok ikke skulle have spurgt opdrættere til råds. Det var lidt som at stikke hovedet i løvens gab. Den fejl begår jeg ikke igen.

Heldigvis har jeg lært en masse af mine erfaringer.

Jeg er ikke længere så autoritetstro. Fx sagde Oscars første dyrlæge, at jeg kun skulle fodre kattene med specielt tørfoder som jeg købte hos ham. Opdrætter og dyrlæge sagde, at jeg ikke skulle bekymre mig om opkast. I nogle tilfælde er det rigtigt, men jeg har heldigvis lært, at der altid er en grund til at en kat kaster op og hvis jeg er det mindste i tvivl om grunden søger jeg dyrlæge.

Jeg fodrer ikke udelukkende mine katte med tørfoder fra dyrlægen. De får en varieret kost hvor tørfoder er et meget lille supplement.

Jeg benytter ikke kun én dyrlæge, men vælger den dyrlæge der er bedst i en given situation.

Sidst men ikke mindst, i alle forhold hvor der udveksles penge skal man aldrig stole blindt på den der modtager pengene, heller ikke selvom vedkommende er yderst veltalende.

Til minde om min elskede Oscar. Tak fordi du berigede mit liv i næsten 9 år

Til minde om lille smukke Jasmin

Til minde om smukke elskede Jasmin. Tak fordi du valgte at bo hos mig i 8 måneder.

Til minde om søde dejlige Lulu. Tak fordi du ville bo hos mig i lidt mere end 6 år.

Reklamer

No comments yet»

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: